Hasat zamanı ilkbahar olan vişne birçok vitamini içinde barındırır. Tadında mayhoş bir ekşilik olması nedeni ile genelde taze olarak tüketilmeyen vişne reçel, marmelat, meyve suyu ve komposto yapımında kullanılır. Ayrıca vişne ile mükemmel bir pasta süslemesi ve kek yapımı da mümkündür.
Vişnenin Faydası Nelerdir?
İçerisinde A, C ve E vitaminlerini barındıran vişne vücuda ihtiyacı olan vitaminleri sunar. İçerdiği antioksidan sayesinde cilde faydası önemli ölçüdedir. Saymakla bitmeyen vişnenin faydaları şaşıracak kadar çok fazladır.
Yaşlanma düşmanı bir meyvedir. Anti ageing özelliği ile yaşlanmayı geciktirir. Bağışıklık sistemine önemli katkı sağlar. Göz dostudur. Her türlü görme bozukluğuna faydası vardır. Halk arasında en yaygın olarak bilinen kabakulak, suçiçeği ve kızamık gibi hastalıkların önüne geçer. Kalp hastalıklarının korkulu rüyasıdır. Prostat ve kolon kanseri başta olmak üzere her türlü kanseri önler. Saçların dökülmesini önleyerek ölmüş saç hücrelerini onarır. Uykusuzluğa karşı büyük faydası bulunur. Vücutta oluşan mantarları engeller. Grip gibi kolay bulaşan hastalıklara karşı direnci arttırır. Bağırsakları mikroplardan temizler. Kolesterolü düzenler. Parkinson hastalığına yakalanma riskini ortadan kaldırır. Beyin dostudur. Unutkanlığı giderir. Damar sertleşmesine karşı koyar. Yüksek oranda lif içerir. Kalp ritmini düzenler ve kalp hastalıklarını önlemede önemli katkı sağlar.
Vişne Marmelatı Yapımı
Malzemeler için önceden sapları ayrılarak iyice temizlenmiş 1 kg vişne, 2,5 su bardağı toz şeker, 1 adet limonun sadece suyu ve son olarak da 1,5 su bardağı ılık su. İstenildiği takdirde ılık su miktarı arttırılarak marmelatın daha akışkan ve sulu olması sağlanır.
Nasıl Yapılır?
Önceden sapları ayrılarak iyice yıkanıp temizlenmiş vişnelerin çekirdekleri çıkarılır. Vişnelerin çekirdeklerini daha kolay çıkarabilmek için pipet kullanılabilir. Daha sonra çekirdekleri çıkarılan vişneler pişirilecek olan tencere içerisine alınır. Üzerine önceden hazırlanan 2,5 su bardağı toz şeker ilave edilir. Vişne ve şeker karışımı vişnenin suyunu bırakması için yaklaşık olarak 1-2 saat beklenir. Vişneler suyunu bıraktıktan sonra karışımın içerisine önceden hazırlanan 1,5 su bardağı ılık su ilave edilerek kaynatılır. Vişnelerin daha parlak olabilmesi için altı kısık olarak kaynatılmalıdır. Sıkılan limon suyu kaynayan karışıma ilave edilerek özdeşleştirilir. Kaynayan vişne marmelatı bir karıştırıcı yardımı ile istenilen kıvama gelene kadar karıştırılır. Hazır olan marmelat saklanmak üzere soğumadan kavanozlara doldurulur.
Püf Noktası
Marmelatı sıcak iken kavanozlara doldurmak kavanoz içerisinde vakum etkisi yaparak şekerlenmeden daha uzun ömürlü saklanmasını sağlar.