Armut Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Tam olarak memleketi bilinmese de, ilk armut meyvesi hakkında bilgiler eski Çin yazılarında bulunmuştur. İlk zamanlar armut ağacı dekoratif amaçlı ekiliyordu. Yenebilir meyve olarak ise ilk Yunanistan’da ekildiği biliniyor.

Armutta Hangi Vitaminler Bulunur?

Armut faydalı vitaminler ve mineraller içeren meyvedir. Armutun faydaları tükenmez. Kendine has hoş kokusu olan armut meyvesi bu kokuyu içerdiği vitaminlere borçludur. Organik ve bol vitaminli olan meyve daim güzel kokusu ile seçilir. Bu meyvede A, B1, B2, B3, B5, B9, B12, C, E, K, retinol gibi vitaminler bulunur. Çinko, demir, fosfor, kalsiyum gibi mineraller sayesinde armudun faydaları artar.

Armudun Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Tam yetişmiş armut insan organizmasına faydalı olan tüm vitaminleri sunar. Vücuttaki zararlı maddelerin çıkarılmasına, mikroplardan arınmasına, enfeksiyon hastalıklara karşı vücut direncinin artırılmasına yardımcı olur. Mevsiminde tam olarak yetişmiş armut meyvesini tüketerek kalp, damar, mide, bağırsak hastalıklarından korunmak mümkün. Bağışıklık sistemini güçlendiren armut meyvesi aynı zamanda öksürük ve yüksek ateş rahatsızlıklarına da iyi geliyor. İçinde alerjiye sebep olabilecek vitamin ve mineraller olmadığından bu meyveni püre şeklinde bebeklere bile verilebilir. Yapılan araştırmalar armut meyvesinin obez önleyici bir meyve olduğunu kanıtlamıştır. Bol armut tüketen insanlarda kolesterol gibi sorunlar görülmemektedir.

Armut Zararlı Olabilir Mi?

Faydalı olduğu kadar armut meyvesi zararlı da olabilir. Şüphesiz gereğinden fazla tüketilen her faydalı meyve ve sebze gibi, armut da insan organizmasında yan etkilere sebep olabilir. Uzmanlar bu meyveni aç karnına tüketmeği, süt ile beraber yemeği tavsiye etmiyor. Bu şekilde tüketilen armut mide fonksiyonunu bozabilir. Bağırsak, sindirim rahatsızlıklarından uzak durmak için bu meyveni su ile de tüketmeniz tavsiye olunmuyor. Bazen aşırı tatlı olan armut çeşitleri şekerli diyabet rahatsızlığı olan insanlara tavsiye olunmuyor. Diyabet rahatsızlığı olan insanların bu konuda doktorların tavsiyesine uyması gerekir.

Mutfakta Armut

Armut tatlı bir meyve türüdür. Bu nedenle o çeşitli tatlıların, pastaların, keklerin hazırlanmasında, armut reçelinin hazırlanmasında kullanılıyor. Ayrıca meyve kompostolarının, marmelatların hazırlanmasında da kullanılmakta. Bebek mamalarının hazırlanmasında da bu meyvenin rolü çok büyük. Armut meyvesinin içimdeki çekirdekleri çay demlerken içine koyarak tüketmek mümkün.

Güzel bir kokuya sahip bir meyve olduğundan armuttan yalnız mutfakta değil, parfüm, sabun, krem, jellerin hazırlanmasında da kullanılıyor.

Bazı multi vitamin ilaçların hazırlanmasında, yüz ve cilt maskelerinin üretiminde de armut çekirdekleri, kabukları ve armut ağaç çiçekleri kullanılıyor.