Armut ağacı, gül ailesinin bir üyesidir. Armut türleri arasında tüketilebilen armut türü sayısı 3’tür. Toplamda 3000’den fazla armut türü bulunur. C vitamini açısından zengin bir meyve olduğundan, sıklıkla tüketilmektedir. Zengin bir lif kaynağıdır. Ülkemizin her yerinde yetişebilen bir meyve olduğundan, en çok tüketilen ve yetiştirilen meyveler arasında yer almaktadır. Ekim yapılacak toprağa uygun bir armut fidesi seçilmelidir.
Armut En Çok Nerede Yetişir?
Ülkemizde armut yetiştiriciliğine hemen hemen her bölgede rastlanabilmektedir. Ege Bölgesi’nde daha yaygın olarak yetişmektedir. Ege Bölgesi’nden sonra da en çok Marmara Bölgesi’nde yetişmektedir. Şehir olarak incelendiğinde ise en çok armut üretilen şehir Bursa olmaktadır. İkinci olarak ise Ankara gelmektedir. Dünya çapında en çok armut yetiştirilen ülke Türkiye’dir. İkinci sırada ise Çin Halk Cumhuriyeti yer almaktadır. Çin’i ise Birleşik Krallık ve İtalya takip etmektedir.
Armut Yetiştirmede En Sık Yapılan Hatalar
Armut ağacı bakımı ile ilgili en sık yapılan hatalardan biriside, erken ekimdir. Soğukların tam olarak geçmediği dönemlerde ekim yapıldığı takdirde, ağaç zarar görebilir. Kış dönemlerinde, elmaya karşı daha az dayanıklı bir bitkidir. Sonbahar ve kış aylarına yaklaşırken sulamaya dikkat edilmesi gerekir. Armut ağacının dikildiği toprağın özelliklerine de dikkat edilmelidir. Toprağın yapısı geçirgen, derin ve organik madde miktarı bakımından zengin olmalıdır. Aşırı kurak topraklarda yetişen armutlar şekil açısından biçimsiz olur.
Armut Yetiştiriciliğinde Bakım ve İlaçlama
Armut ağacı nemli toprağı sever. Bu nedenle, toprağın kurak bırakılmamasına dikkat edilmelidir. Aşırı sulama da ağaca zarar verir. Kurak dönemlerde daha sık sulanabilir. Yağışların çok olduğu dönemlerde ise toprağın ihtiyacına göre uygun miktarda sulama yapılabilir. Armut ağacı dikine doğru büyüyen bir ağaçtır. Budama işlemi yapılarak ağacın daha sağlıklı bir şekilde gelişmesi sağlanabilir. Budama yapılırken, büyümesini engelleyecek faktörlerden kaçınılması gerekir. Ağacın bulunduğu toprakta yılda iki kez işleme yapılmalıdır. Ağacın etrafında bulunan ve gelişmesine engel olan yabani otlar yok edilmelidir. Ağacın yapraklarında ya da meyvelerinde hastalık belirtilerine rastlandığı takdirde, en kısa sürede ilaçlama yapılmalıdır. Çinko, azot, potasyum gibi minareller eksik olduğunda, ağaçta farklı belirtiler gözlenir. Bu belirtilere göre eksik madde tespit edilebilir. Armut ağacı ilaçlama yöntemi, hastalığa uygun olarak seçilmeli ve gerekirse uzman kişilere danışılmalıdır.