Armut Ağacı Böcekleri

Armut ağacı böcekleri de diğer tüm ağaçlara zarar veren böcekler gibi ilk olarak bakımsız, zayıf, yeteri kadar beslenemeyen, gerek kendisi gerek çevresi haşerelerden ya da zararlı bitkilerden temizlenmemiş ağaçları seçer. Bu ağaçlar onlar için zayıf birer av gibidir. Bu zararlılardan kurtulmak pek de kolay değildir. Genelde kısa süreli konaklamalar yerine ağacınıza ciddi zararlar verecek kadar uzun süre orada kalırlar ve hatta ağacınızı öldürene kadar oradan ayrılmazlar. Genelde kurtulmak için tek çözüm armut ağacı ilaçlamasıdır. Bu zararlılardan bazıları şunlardır:

  • Armut Yaprak Pisillası: Yalnızca armutlara zarar veren bu tür kışın uyku halinde olur fakat hava sıcaklığının 15 derecenin üstüne çıkmasıyla tomurcuk ve yaprakları emmeye başlarlar. Yaprak özsuyu onların başlıca beslenme kaynağıdır.
  • Turunçgul Uzunantenli Böceği: Ülkemizde birkaç yıldır yayılan bu böcek türü ağacın odun dokusundan beslendiği için ilaçlama yapılmadığı takdirde bir ağacı kökten kurutabilir ve hatta yayılması önlenmezse ağaçlık bir alanın tamamen yok olmasına sebep olabilir.
  • Kırmızı Örümcekler: Bu canlılar ağaçların özsularını emmelerinin yanı sıra zehirli madde salgılayarak yapraklara önemli ölçüde zarar verirler.
  • Bakla Zınnı: Besin kaynakları ağaçların çiçekleri, yaprakları, tomurcukları ve meyveleridir.
  • Kahverengi Koşnil: Dal ve sürgünlerde bitki özsuyunu emerek beslenirler. Salgıladıkları bakterilerin üzerinde mantarlar oluşur ve zamanından önce yaprak dökümü yaşanır.
  • Meyve Testereli Arıları: Meyveler fındık büyüklüğündeyken çekirdeklerine girerek saldırıp meyvelerin dökülmesine sebep olurlar.
  • San Jose Kabuklu Biti: Ağaçların özsuyunu emerken toksik madde salgılayarak dalların kurumasına sebep olurlar.
  • Yaprak Bitleri: Meyve ağaçlarının taze sürgünlerinden, genç yapraklarından ve yaprak diplerinden beslenirler. Yaprakların kızarıp kuruyarak dökülmesine sebep olurlar.

Armut Ağacı Böcekleri İçin İlaçlama Yöntemleri

Böceklere karşı yapılacak ilaçlamalar şekli şu şekildedir:

  • Bakır sülfat %25’lik karışım ile metrekareye 10 l ilaçlı su,
  • Bakır oksiklorid %50’lik karışımı, 100 litre suya 400/800 gram,
  • Çinko sülftat %97, 100 l suya uyku döneminde 5 kg,
  • Triforine 190gram/litre , hasat ile son ilaçlama arasında 14 gün olacak şekilde yapılmalıdır.

Armut Ağacı Böceklenmemesi İçin Yapılması Gerekenler

Armut ağacı böceklerini ağaçlarınızdan uzak tutmak, onları bu zararlılardan korumak son derece önemlidir. Bunun için alabileceğiniz en basit önlem ağaçların diplerine kireç dökmektir. Kirecin antiseptik ve haşerelerden koruyucu özelliği vardır. Etraftaki ağaçlarda bu zararlıların barındığını görürseniz mutlaka onlara ilaçlama yaptırmalısınız çünkü sizin ağaçlarınıza da çok kısa sürede geleceklerdir. Armut ağacı bakımında dikkat edilmesi gereken başlıca hususlara dikkat ederseniz bitkiniz direncini koruyacağı için bu zararlılardan daha az kayıpla kurtulabilirler ve hatta tamamen korunabilirler.

Armut Ağacı Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Toprağına iyi bakmanız, mineral eksikliklerini takip etmeniz ve sulama konusunda çok dikkatli olmanız ağacınızın direncinin daha yüksek olmasına sebep olacaktır.