Armut Ağacı Mantarı Nasıl Oluşur?
ağaç sahipleri için cevabı merak edilen sorulardan birisi. Armut ağacı mantarı genellikle halk arasında “kara leke hastalığı” olarak bilinmektedir. Hastalığın armutlarda ki belirtisi sebebiyle halk arasında sıraca ya da uyuz dendiğini de görebilirsiniz. Daha çok elmalarda rastlanan bir hastalık olmasıyla birlikte zaman zaman armutlarda da görülebilir ve elmada rastlanan kara leke hastalığıyla büyük ölçüde benzerdir. Eğer armut ağacınızın yapraklarında sararma varsa, yaprak dökümü olması gereken zamandan daha önce dökülüyorsa armut ağacı mantarı olabileceği bizden şüphelenebilirsiniz.
Armut ağacı elma ağacına göre sıcak iklimi daha çok seven, bakıma ve beslenmeye daha çok ihtiyaç duyan bir bitkidir. Gerekli koşullar sağlanmadığında bitkiniz bünyesinde bulundurması gereken mineraller bakımından da zayıf düşeceği için mantar gibi hastalıklara yakalanması kolaylaşır. Armut ağacının etrafında ki yabani otlar temizlenmezse, toprağı nemli kalmazsa ve ağaç azot ihtiyacını karşılayamazsa armut ağacı mantarına yakalanabilir.
Armut Ağacı Mantardan Nasıl Korunur?
- Armut ağacı mantarından ağacınızı korumak için toprağı yılda iki kez işlemeli ve yabani otlardan arındırmalısınız.
- Periyodik olarak ağacınıza su vermeli, toprağın sürekli yeteri kadar nemli kaldığından emin olmalısınız.
- Toprağınızın kalitesini arttırmak için doğru zamanlarda mutlaka gübreleme yapmalısınız çünkü topraktan alacağı besin her zaman yeterli gelmeyebilir.
- Ağacınız yaprak dökümünü gerçekleştirdikten sonra dalları dikine olacak şekilde budamalısınız ve mutlaka ama mutlaka hasat zamanının tam olarak gelmesini beklemelisiniz.
- Genelde armutlar sarardıktan sonra hasat mevsimi gelmiş demektir ve ardından toprak tekrar sulanmalıdır.
Armut Ağacına Mantarın Zararları
Armut ağacı mantarı zararları düşündüğünüzden çok daha büyük olabilir. Hastalığın belirtileri ilk olarak yapraklarda ve sürgünlerde daha sonra meyvelerde görülür. Yapraklardaki lekeler hastalığın ilk habercileridir; fakat daha çok alt yüzeylerde görüldüğü için hemen farkedilemeyebilir. Başta zeytin yeşili olan lekeler daha sonra koyu kahverengiye kadar dönüşebilir ve doku olarak kadife gibi görünürler. Bu lekeler zamanla büyür, birleşir ve ağacınızın fotosentez kaynağı olan yeşil yapraklına yol açar. Daha sonra meyvelere de geçen lekeler başlangıç aşamasında sizi rahatsız etmese de ilerleyen evrelerde meyvelerinizin tüm yüzeyini kaplayabilir. Tüm yüzeyi lekelerle kaplanan genç meyve gelişemez ve erkenden dökülür. Dökülmeyen meyvelerde de lekeler yüzünden şekil bozuklukları oluşur. Armutlarınızın hasat zamanı geldiğinde ürünlerinizin yaklaşık %45’ini kaybedersiniz. Ekonomik açıdan çok büyük kayıplar yaşayabilirsiniz.