Zeytin, Akdeniz iklimini haiz bulunan ülkelerde yetişen, boyu 10-20 metre olan, yaprakları dikensiz, uzun ömürlü bir ağaç türüdür. Karaciğeri çalıştıran, yüksek miktarda vitamin ve mineral içeren, yaşlanmanın etkilerini azaltan, kalp ve damar hastalıklarını önleyici, besleyici değeri çok yüksek bu besin, kahvaltılarımızın vazgeçilmezi. Bu yazıda zeytinlerin türlerine göre nasıl saklanmaları gerektiği genel hatlarıyla açıklanacaktır.
Yeşil Zeytin İçin-Siyah Zeytin İçin;
Yeşil zeytinin bozulmadan kalabilmesi için kendi suyunun bulunduğu bir kapta/şişede saklanması gerekir. Genelde limonla tüketilen yeşil zeytinin küflenme sürecini limon hızlandırmaktadır. Tüm zeytine sıkmak yerine yenecek kadar zeytinin ayrı bir kaba alınıp, limonun o kaba sıkılması önerilir. Siyah zeytin hususunda ise zeytin teneke kutuyla alındıysa cam bir kavanoza alınması gerektiği belirtilebilir. (Zeytinyağı, siyah zeytini eritebilir.)
Zeytinin Bozulmaması İçin Adım Adım;
Zeytinin bozulmaması için öncelikle zeytinler iki kez yıkanmalı, bundan sonra zeytinlerin saklanacağı şişenin niteliğine karar vermek gerekecektir. Bu hususta özellikle pet şişe tercih edilmelidir. Her alanda olduğu gibi bu konuda da hijyen çok önemli, kullanılan şişelerin temiz olması gerekir. Şişenin içinde bulunan yabancı maddelerin kokusu ve tadı zeytinlere sinecektir, bu da istenmeyen bir durumdur. Yazının devamında adım adım halk ağzında zeytin kurmanın nasıl gerçekleştirileceği açıklanacaktır. Zeytinler pet şişelere konur. Ölçü olarak bir litrelik pet şişeye bir çay kaşığı çiçek yağı konur. Bunun sebebi, zeytinlerin zaten yeterince yağ içermesidir. Bundan sonraki adım elbette kapağını sıkıca kapatıp hava almasını engellemektir. (Kapağın altına geçireceğiniz poşet sıkıştırmayı kolaylaştıracaktır.) Küflenmeyi önlemek için şişeler serin ve kuru bir mekanda muhafaza edilmelidir. Bundan sonraki süreçte on gün içinde her gün şişeleri çevirmek gerekiyor, bu da yağın alttaki zeytinlere ulaşmasını sağlayacaktır. On günden sonraki süreçte bir veya iki haftalık periyotlarla aynı işlemin yinelenmesi önerilir.