Zeytin, kahvaltı sofralarının vazgeçilmez öğünüdür. Birçok çeşide sahip olan zeytinler yeşil, siyah, kırma, çizme, salamura gibi farklı çeşitlerde de sunulma imkânına sahiptir. Akdeniz bölgesinin altını sayılan zeytin yıllar içerisinde yetişerek meyvesini vermektedir. Bu yüzden bakımı ve meyvesi çok kıymetlidir.
Sofralarda Yeşil Zeytin
Zeytin ağaçlarının yaklaşık ömrü 50 yıldır. Fakat adını tarihe yazdırmış 1000 yıllık ağaçlarda yok değildir. Zeytin yapılan araştırmalar doğrultusunda insan ömrünü uzattığını kanıtlamış, sadece meyvesinin değil yapraklarının da kullanıldığında fayda sağladığını belirtmektedir. Kanserli hastalarda özellikle zeytin yemesi önerilir. Yeşil zeytin Aralık ayında başlar Şubat ayına kadar toplama işlemi tamamlanır. Zeytinin faydaları oldukça fazladır.
Kalp Dostu Zeytinyağı
Zeytinyağı, damar yollarında tıkanıklık yapmayan tek yağdır denilebilir. Kalp ritim bozukluklarında oldukça etkilidir. Sindirime yardımcı, kan şekerinde dengeleyici rol üstlenmektedir. Fakat dikkat edilmesi gereken kurallardan biri de zeytinyağının kızartma tarzı yemek yapımlarında kullanılmamasıdır. Uzun süre ateşe maruz kalan zeytinyağı yanar ve acı bir tat oluşturur. Bitkisel olması sebebiyle zehirleme de yapabilir. Zeytinyağı bir kez kullanılmalıdır. Çorba ya da farklı yemek yapımlarında mümkünse en son aşamada ilave edilmelidir. Yemeklere tadını verirken sağlıklı olmasını da sağlar.
Zeytin Yapraklarının Mucizeleri
Pek çok kişide rastlanan mantar hastalığı zeytin yaprakları ile şifa bulmaktadır. Yaprakta barınan oleuropein asit sayesinde mantar ve birçok hastalık önlenebilmiştir. Hücrelerde yenilenme yaratan, yapraklarıyla bu durumu destekleyen zeytin ağaçları yorgunluğu da ortadan kaldırır.
Zeytinin İyi Geldiği Hastalıklar
Başta kanser hastaları sonrasında, sinüzit, kalp rahatsızlıkları, sindirim, tansiyon, kemiksel gelişim ve kemik erimeleri, şeker, meme kanseri ve prostat kanseri gibi kişiyi oldukça zorlayan hastalıklarda şifa deposudur. Tüketiminin düzenli olması halinde tümör oluşumuna da engel olduğu bilinmektedir. Pek çok hastalığa şifa olan bu meyveyi sofralarınızdan eksik etmemelisiniz. Zeytinin kendisini tüketmekten hoşlanmayan kişiler içinse yağını salatalarda ve yemeklerde kullanmak oldukça faydalıdır. Zeytinyağı zeytinin konsantre edilmiş halidir. Bir yemek kaşığı zeytinyağı içerisinde sayısız zeytin barındırır. Zeytinin bir diğer tüketim alanı ezme şeklidir. Ekmek üstü ya da börek içlerinde sıkça tercih edilir. Kullanım alanı geniş olan bu değerli bitki ile sofralarınızı şenlendirebilirsiniz.
Zeytin İçerisinde Bulunan Bileşenler
Yaklaşık bir kâse zeytin içerisinde enerji, yağ, protein, karbonhidrat, demir, vitamin A, B1, B2 vitaminleri, demir ve niasin biriktirir. Siz farkında olmasanız da bütün bu mineraller vücudunuzun tamamlayıcısıdır ve her zaman mutlaka ihtiyaç duyar.