Zeytin,1000 yıl bile yaşayabilen, boyları 5-10 metreye kadar ulaşabilen zeytin ağacının meyvesi, kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmezidir. Edremit (Ayvalık), Büyük Topak Ulak, Çakır, Çekişte, Çelebi, Domat, Edincik, Eğriburun, Erkence, Gemlik, Halhalı, Kalembezi ve Kilis ülkemizde yetişen zeytin türleri olup zararsız meyve olarak ifade edilir. Vatanı Doğu Akdeniz ülkeleri olan zeytin üretimi Kırım, Kaliforniya, Güney Avustralya ve Orta Asya’da yaygındır. Aralık – Şubat aylarında dövülerek, taranarak veya yere düşürülerek toplanır. 4 kg zeytinden 1 kg yağ çıkar. Ezilmeden sızan yağlar sızma olarak ifade edilir. Zeytinin faydaları oldukça fazladır.
Zeytin Yaprağının Kullanımı ve Faydaları
3-4kahve kaşığı kurutulmuş, ince kıyılmış zeytin yaprakları 150-200ml kaynar su ilave edilerek 8-10dk demlenmeye bırakılarak süzülür. Zeytin yaprağı, virüs, mantar ve bakteriyi yok eder, kalbin pompalama hareketini geliştirir ve buna bağlı olarak kalp krizini önlemeye yardım eder, kronik sinüzitleri iyileştirir, oleuropein içeriği ile hipertansiyon hastalıklarını kan basıncını düşürerek iyileştirir, pnömoniyi zayıflatır, bakteriler yüzünden oluşan ishalleri iyileştirir, oleuropein içerdiğinden yorgunluk sendromunu azaltır ve ayrıca antiosiden özelliği vardır.
Zeytinyağının Faydaları
Birbirinden lezzetli yemeklerde kullanılan, mutfakların baş yağı zeytinyağı doymamış yağ asitleri, E vitamini ve fenolik bileşenler içerdiğinden daha dinç, dinamik ve sağlıklı olmamızı sağlar. Doymamaış yağ içermesi sebebiyle balık yağlarının hücre zarına emilmesini sağlar, LDL nin (kötü kolestrol) oksidasyonunu azaltarak kalp krizi ve felci önler, içeriğindeki polifenoller sayesinde kolon kanserini önler, saçlara yumuşaklık ve parlaklık verir, tırnak kırılmasını önler, tansiyonu düşürür, ödem oluşmasını önler, ostreopozu önler, çocukların kemiklerinin gelişmesini sağlar, tümör gelişimini önler, pankreas salgısını uyarır ve mide asidi salgısını azaltır.
Hamilelikte Zeytin Kullanımı
Hamilelikte hormon üretiminde gerekli olan niasin zeytinde vardır. Ayrıca içeriğindeki demir, Omega 3, anne ve bebek sağlığı için önemlidir. İçerdiği C vitamini vücudun direncini artırır. İçerdiği A Vitamini anne karnındaki bebeğin gözleri için yararlıdır. Kolestrol ve glisemik indeksi 0 olan zeytini ve zeytinyağını tüketen anneler üzerinde yapılan araştırma bu annelerin bebeklerinde psiko-motor reflekslerin ve fiziksel gelişmenin zeytin ve zeytinyağı tüketmeyen annelere oranla daha ileri olduğunu ortaya koymuştur. Hakiki zeytinyağını hamilelikte kullanmak bol vitamin takviyesi anlamına gelir. Zeytin kilo aldırmaz. Öyle ki birçok diyet listesinde zeytin yer alır. Ancak zeytin ve zeytinyağının hamilelikte aşırı tüketimi mide ve bağırsak sorunlarına neden olur. Bu nedenle gereğinden fazla tüketilmemelidir.